Cum să avem grijă de câinii noștri iarna?
Iarna este în toi, e zăpadă, e frig. Chiar dacă ne putem bucura de părțile frumoase ale acestui anotimp alături de prietenul nostru cel mai bun, trebuie să fim atenți să nu aibă de suferit. Iată câteva sfaturi pentru toți proprietarii de câini:

1. Atenție la degerături și hipotermie
Degerătura începe când temperatura corpului scade și organismul redirecționează automat sânge de la extremități spre centrul corpului pentru a rămâne cald. Urechile, labele sau coada câinelui pot fi atât de reci, încât cristalele de gheață se pot forma în țesut și pot deteriora. Trebuie știut că semnele apariției degerăturii nu sunt evidente din primul moment. 

Hipotermia apare când un câine petrece prea mult timp în frig, se udă la temperaturi scăzute sau când câinii cu stare de sănătate precară sunt expuși la frig. În cazuri ușoare, câinele va tremura, urechile și picioarele sale se vor răci. În cazul în care hipotermia progresează, câinele poate prezenta semne de depresie, letargie și slăbiciune. Pe măsură ce starea se înrăutățește inima și ritmul respirației încetinesc, iar animalul nu răspunde la stimuli. Hipotermia severă poate pune în pericol viata animalului dumneavoastră. Protejarea câinelui împotriva degerăturilor și hipotermiei este esențială, așadar e important să recunoașteți semnele care arata ca animalul trebuie introdus în interior la o sursa de căldură.

2. Aveți grijă de lăbuțele animalului
La nivelul picioarelor câinilor cu păr lung se pot forma bile de gheață între degetele de la lăbuțe. Îngrijiți lăbuțele cățelului tăind părul astfel încât să fie chiar la nivel cu suprafața piciorului. Străzile orașului sunt acoperite cu diferite substanțe, cum ar fi clorura de sodiu (sare) și clorura de calciu, care fac ca trotuarele să fie sigure pentru pietonii care nu vor aluneca, dar pot deteriora perinițele de pe lăbuțe. Asigurați-vă că spălați picioarele câinelui. Utilizați apă caldă și asigurați-vă că ajungeți la locurile dintre degete și perinițe. Unii câini vor avea de asemenea nevoie de un hidratant pentru pielea uscată.

3. Îngrijiți blana animalului
Câinele are nevoie de o blană curată, bine îngrijită pentru a o păstra bine izolată. Acest lucru este important în special pentru câinii care își petrec mult timp în aer liber. După baie, uscați-vă bine câinele, mai ales înainte de a-l lăsa afară.

4. Gândiți-vă la alimentația cățelului
Deși câinii pot avea nevoie de un strat suplimentar în timpul iernii, asigurați-vă că acesta provine din blană și nu dintr-un strat de grăsime. Temperaturile scăzute pot favoriza un comportament mai puțin actival cățelului și în acest caz are nevoie de calorii mai puține. Fiți atenți la nivelul de activitate al câinelui și ajustați în mod corespunzător caloriile. O alimentație de calitate superioară, alimente integrale vă va ajuta câinele să aibă o blană sănătoasă și energie pentru lunile reci de iarnă.

5. Atenție la materiale toxice
Odată cu venirea iernii, utilizarea antigelului devine frecventă. Antigelul are gust dulce, iar câinii (precum și câțiva copii!) îl vor linge sau bea ușor. Antigelul este extrem de toxic și doar o cantitate mică poate fi fatală. Atenție la locurile unde se depozitează sau utilizează antigel și în care câinele are acces și fiți atenți la câine dacă este în garaj și de asemenea pe șosea, unde poate întâlni antigel sau alte substanțe chimice nocive. Urmăriți semnele unei intoxicații cu antigel: salivare, vărsături, convulsii, sete excesivă, dificultăți în respirație, letargie și mers ebrios. Dacă aveți suspiciunea că animalul dumneavoastră a ingerat antigel, este important să ajungeți la un veterinar cât mai curând posibil. 

Contactează-ne

Trimite-ne un mesaj

Vizitează-ne

Str. Iazului Nr. 27, Cluj-Napoca

Sună

+40 736 611 999