Năpârlirea este un proces fiziologic de înlocuire a părului, la trecerea dintr-un sezon în altul, ca urmare a  temperaturilor diferite. Părul mort trebuie înlăturat pentru a face loc celui nou, proces întâlnit și la oameni; acest fenomen are loc primăvara și toamna. 

Primăvara e mai abundent și durează mai mult deoarece blana de iarna e mai densă, formată din păr și sub păr (la unele rase de câini și pisici).

Animalele ținute exclusiv în interior năpârlesc, în general, pe toată perioada anului deoarece sunt prea puțin influențate de ciclul anotimpurilor, cantitatea de păr pierdută fiind mai mica, dar constantă. Animalele care trăiesc afară sau care iau contact cu exteriorul sunt mult mai influențate de schimbările de temperatură. Odată cu încălzirea vremii începe și procesul de năpârlire, proces ce poate dura câteva săptămâni, în funcție de blana animalului. Rasele de câini și pisici care prezintă doua tipuri de păr năpârlesc mai abundent și pe o perioadă mai îndelungată (Ciobănesc german, Terranova, Malamut de Alaska, etc…). De asemenea există rase de câini și pisici care năpârlesc mai puțin, numite și rase hipoalergice, deoarece eliberează mai puțini alergeni. La câini: Chinese Crested, Dog sau Peruvian Hairless Dog (rase fără păr), West Highland Terrier, Cairn Terrier, Yorkshire Terrier, Airdale Terrier, Caniche, Puli, Komodor, Bichon Maltese, Shih-tzu, Schnauzer, Kerry Blue Terrier…; la pisici, rasa Sphynx (fără păr) este cea mai potrivita pentru cei alergici, dar și Devon Rex sau Cornish Rex care pierd foarte puțin păr.

 ATENȚIE! Pierderea părului poate să apară și în alte perioade decât cele normale sau chiar se poate suprapune cu năpârlirea fiziologica, având însâ o altă cauză decât cea naturală. În boli de piele, alergii, infestări cu paraziți externi sau în cazul unei alimentații incorecte pot să apară căderi importante de păr. Diferența se poate face observând aspectul pielii animalului (dacă aspectul pielii e normal, atunci e vorba de năpârlire, dacă pielea prezintă roșeață, uscăciune, răni, atunci este vorba despre o afecțiune și animalul trebuie dus imediat la doctorul veterinar).

 

 

Lupta cu părul

Perioada năpârlirii e cal mai mare dușman al curățeniei, în casă sau în curte; părul plutește peste tot, în plus și animalul arata neîngrijit:

 • periați și pieptănați cât mai mult animalul, zilnic dacă aveți posibilitatea. Cu cât îndepărtați mai mult păr, prin acest procedeu, cu atât veți avea mai puțin păr prin casă. Folosiți perii sau pieptene adecvate tipului de blană al animalului. La rasele cu păr lung, folosiți mai întâi un pieptene cu dinții rari (pentru a descâlcii părul), apoi unul cu dinții deși și abia apoi o perie cu peri lungi. La rasele cu părul scurt nu folosiți perii cu păr lung deoarece pot răni pielea animalului. Transformați periatul într-un moment plăcut, oferind recompense și laude animalului. Cu cât va sta mai cuminte cu atât îl veți putea curăța mai bine
 • toaletați câinele, dacă are părul lung. Dacă descoperiți în blană smocuri încâlcite, tăiați-le cu foarfeca nu le smulgeți, pentru a nu răni animalul
 • îmbăiați animalul, într-o prima fază a năpârlirii, pentru a îndepărta o cantitate mai mare de păr, folosind un șampon special creat pentru tipul de păr al animalului dvs. Totuși, îmbăierea nu trebuie să se facă prea des deoarece dăunează sănătății pielii, prin îndepărtarea stratului de sebum
 • hrăniți animalele cu hrană specială pentru păr și piele sănătoase
 • pisicile trebuie să aibă mereu la dispoziție apă pentru că ele își înghit părul când se toaletează. În această perioadă administrați-i hrană special concepută pentru eliminarea ghemurilor de păr (hairball control) și semănați, într-un ghiveci, „iarba pisicii” (ale cărei semințe le puteți găsi în orice pet-shop), pisica o va mânca atunci când va avea nevoie să elimine părul ingerat
 • aspirați meticulos toată casa, chiar și animalul, sunt unele cărora chiar le face plăcere
 • faceți o vizită la medicul veterinar pentru monitorizarea stării de sănătate a animalului și pentru a face deparazitările de primăvară.

În general, tehnica de întreținere, pentru animalele de companie, va depinde de rasa și de tipul de blană. Există cinci tipuri de blană de bază: păr lung, non-shedding (păr care nu cade), mătăsos, ca de sârmă și fin-neted.

 • câinii cu păr lung au nevoie de o mare atenție pentru a obține potențialul estetic maxim. Acest lucru înseamnă că îngrijirea trebuie făcută după un program special, zi de zi. Ușor de identificat, această rasă de câini cuprinde: Collie, Newfoundlands, Old English Sheepdogs și Golden Retriver.
 • câinii cu păr non-shedding (păr ce nu cade) – datorită faptului că părul nu cade în mod normal, acești câini trebuie tunși o dată la maxim două luni. Aceste tipuri de câini sunt adesea denumite „hipo-alergici”, deoarece lipsa căderii părului nu poate declanșa simptomele alergiilor. Din această categorie fac parte: Poodles, Bichon Frises și Bedlington Terrier.
 • câinii cu părul mătăsos necesită o îngrijire îndelungată la domiciliu, iar părul mort trebuie eliminat în mod regulat și în timp util. Tunsul este necesar pentru acest tip de câine. Anumite rase (Spaniels) au nevoie de un anumit tuns, în jurul urechilor și al picioarelor. Pot fi ușor recunoscuți: Afgani, Yorkies, Setter și Pechinez.
 • câinii cu păr sârmos trebuie tunși de doua ori pe an, de către un îngrijitor profesionist sau de o persoană cu experiență în această practică. Pentru proprietari – perierea la domiciliu în mod regulat, evită abaterea de la cursul normal de dezvoltare. Membrii acestui grup: majoritatea Schnauzer-ilor și rasele de Terrier.
 • câinii cu blană fină sunt cei mai ușor de întreținut. Un blând periaj, cu o mănușă specială, o dată sau de doua ori pe săptămână și o temeinică pieptănare, o dată pe lună, vor fi de ajuns pentru a elimina tot părul mort. Câinii din acest grup: Labrador, Boxer, Doberman și Greyhounds.

Îngrijirea câinelui ar trebui să înceapă încă de mic, astfel lucrurile vor fi mai ușoare pe parcurs. Îngrijirea trebuie să fie o experiență plăcută și binevenită, pentru animal; începeți treptat și păstrați continuitatea. Astfel, animalul devine relaxat și ședințele de îngrijire se pot prelungi cu tăitul unghiilor și examinarea urechilor.

Pentru răsfăț și îngrijire de specialitate, clinica ” În Lumea Animalelor ” este mereu deschisă prietenilor necuvântători !

Contactează-ne

Trimite-ne un mesaj

Vizitează-ne

Str. Iazului Nr. 27, Cluj-Napoca

Sună

+40 736 611 999