În ultimii 10 ani, speranța de viață a animalelor de companie a crescut cu cel puțin 20%. Speranța medie de viață a câinilor este acum în jur de 11 ani, dar există diferențe semnificative între rase.

Talia câinelui este un parametru semnificativ

Cu cât talia câinelui este mai mică, cu atât speranța sa de viață este mai mare. La câinii de talie mare (25-45 kg) și la câinii gigant (>45 kg), procesul de îmbătrânire începe mai devreme. Un câine gigant atinge perioada de îmbătrânire (ultimul sfert al speranței sale de viață) în jurul vârstei de 7-8 ani. Pentru un câine de talie mică (mai mic 10 kg), începutul perioadei de îmbătrânire se produce abia la vârsta de 11-12 ani.

Care sunt semnele îmbătrânirii?

Din punctul de vedere al proprietarului, un câine bătrân este un câine al cărui păr devine gri, căruia nu-i mai place să se joace sau să alerge, care manifestă toleranță mai scăzută la căldură etc. De asemenea, e posibil să observați că simțurile sunt depreciate, nu mai aude și nu mai vede la fel de bine ca înainte. Ochii săi își pot pierde din transparență din cauza cataractei și, examinându-l, se poate constata pierdere musculară.

Nu așteptați apariția acestor semne pentru a vă ajuta câinele. Procesul de îmbătrânire este un fenomen treptat care apare de-a lungul vieții. Dacă vă tratați câinele ca pe un câine vârstnic încă de când ajunge la mijlocul vieții, veți contribui la prelungirea speranței de viață și la îmbunătățirea stării sale generale de confort.

Solicitați medicului veterinar să efectueze un control complet al stării de sănătate în fiecare an. Acest lucru va ajuta la depistarea eventualelor probleme, astfel încât să le puteți trata înainte de a se agrava.

Corpul câinelui este sănătos atâta timp cât fiecare dintre celulele care intră în componența lui este la randul ei sanatoasă, criteriu imposibil de îndeplinit în condițiile fiziologice și de mediu actuale. Fiind organisme aerobe, oxigenul este indispensabil și este capabil, în proportie de 98% de a-l folosi eficient și corect. Totusi, 2% din cantitatea de oxigen care intră în corp în timpul respirației este transformată în specii reactive, daunatoare, numite radicali liberi.

Antioxidanții pot contribui la contracararea efectelor radicalilor liberi la câinii vârstnici

Cu cât este mai în vârstă câinele, cu atât este mai puțin capabil să reacționeze împotriva atacului radicalilor liberi, moleculele responsabile pentru multe dintre bolile degenerative. Nutriția poate avea un rol important în îmbunătățirea mecanismelor naturale de apărare ale câinelui.
De obicei, dietele pentru câinii în vârstă conțin o proporție mai mare de antioxidanți. Numeroase studii au arătat că prin creșterea nivelului de antioxidanți naturali din dietă poate fi extrem de benefică pentru câinii în vârstă. Creșterea aportului de vitamina E, beta-caroten, luteină, flavonoide etc., poate ajuta animalul să se mențină sănătos.

Nutrienții care pot încetini procesul de îmbătrânire sunt mai eficienți dacă sunt introduși în dieta câinelui încă din prima parte a vieții.

 

Mențineți câinele la greutatea sa optimă

Obezitatea este un factor de risc pentru câini. Menținând câinele într-o formă fizică bună, veți limita impactul pe care îl au radicalii liberi asupra organismului.

Pentru a avea bătrâneți frumoase, este necesară verificarea periodică a stării de sănătate a companionului vostru, de aceea vă sugerăm efectuarea de analize de biochimie și hematologie anual după vârsta de 6/7 ani și controale stomatologice anuale după vârsta de 3 ani.

 

Pentru a vă ajuta câinele la o speranță de viață mai mare, contactează-ne!

Contactează-ne

Trimite-ne un mesaj

Vizitează-ne

Str. Iazului Nr. 27, Cluj-Napoca

Sună

+40 736 611 999