Dr Sebastian Dan
În acest episod o să discutăm de mesele dedicate juniorilor, deoarece a început sezonul de fătări.
Alimentația companionilor este strâns legată de vârsta, starea de întreținere, starea de sănătate. După cca 3 săptămâni de viață este bine să se înceapă diversitatea alimentației și anume pe lângă supt să se introducă și alimente specifice vârstei.
Sunt o seamă de producători care produc mâncare pentru pui atât la plic, conservă cât și bobițe. Acest gen de mâncare, este caracteristică puilor prin formă (bobițe mici), consistență și valoare energetică. Este recomandată deoarece conține proteine, grăsimi, vitamine în cantități suficiente și specifice perioadei de creștere, taliei și vârstei.
Introducerea se face treptat, cantitățile trebuie sa fie mici și dese. Pentru primele zile recomand să nu să țină cont de cantitate și nici de numărul meselor, important fiind să apară obișnuința și dependența de gust. Ce se poate face în primele zile, să se amestece bobițele cu apă până se formează o pasta. (atenție la cantitatea de amestec, deoarece în sezonul cald, dacă nu se consumă pasta, poate să creeze neplăceri datorită fermentației, prin schimbarea gustului și uneori apariția de scaun moale). Treptat, după ce am ajuns la dependență, se poate scoate treptat cantitatea de apă până se ajunge la consistența tare a bobitelor.
Nu am pomenit nimic până acum de plicuri sau de conserve, din motive obiective și anume, din punctul meu de vedere, majoritatea fac parte din genul fast-food. Eu, din experiența mea, recomand să se administreze mâncare de junior pana la vârsta de 12-14 luni și abia după aia să se treacă la mâncarea de adult.
După ce am obișnuit puii cu mâncarea ar putea avea ,de la vârsta de 1 luna până la vârsta de 3-4 luni, 4 mese pe zi, dar cantitatea trebuie stabilită în funcție de recomandările producătorului. Lucrul acesta îl puteți face:
– ori întrebând vânzătorul, în condițiile în care alegeți să cumpărați mâncare vrac.
– ori citind tabelul de pe spatele sacului în condițiile în care cumpărați sac întreg.
După vârsta de 4 luni până la 6- 7 luni se pot administra 3 mese pe zi (aceeași treabă cu cantitatea)
De la 7-8 luni sunt suficiente 2 mese pe zi, urmând ca după ce devin adulți să fie suficientă o singură masă, se poate merge în continuare și cu 2 mese (dar atenție la cantitate) pentru cățeii pofticioși.
Plicurile și conservele după cum spuneam pot face și ele parte din alimentația juniorilor. Cantitatea zilnică de administrat este descrisă în tabele pe spatele ambalajului.
Se poate adopta și o alimentație mixtă și anume plic/conserva în combinație cu bobițe sau o masa plic/conservă și o masă bobițe. Aici este important să găsim cantitățile optime în amestec.
Mâncarea hand made se poate administra și ea cu bobițe/plic sau conserve dar cu aceleași indicații ca mai sus.
Cordiale salutări și pui sănătoși și frumoși va doresc!
Dr. Sebastian Dan
Contactează-ne

Trimite-ne un mesaj

Vizitează-ne
Str. Iazului Nr. 27, Cluj-Napoca

Sună
+40 736 611 999
