Află care estre parerea domnului Dr. Sebastian Dan despre alimentația animalelor de companie.

În decursul experienței mele ca medic veterinar practician am auzit de foarte multe ori întrebările: „cu ce e mai bine să-l hrănesc?”, care „marcă e mai bună?”, „ce mâncare să fie?”, „cea tradițională (făcută în casă)?”, „conserve?”, „plicuri sau bobițe?”
Neavând nici o obligație sau contract cu nici o firma producătoare, dorind să fiu echidistant, folosindu-mi doar experiența clinică o să vă transmit câteva din observațiile proprii.
Din întrebarile adresate mie de către proprietari se pot distinge și tipurile de alimentație, și anume:

1.Industrială cu cele trei feluri de prezentare: Bobițe (mâncare uscată), Conserve, Plicuri.

2.Mâncare traditionala  sau așa zisă gătită în casă.

Mâncarea industrială, așa zisele BOBIȚE sunt mâncarea cea mai complexă din toate punctele de vedere și anume; are un marketing și o imagine atragatoare, are o poziționare bună pe raft în magazinele de specialitate, este ușor de administrat, este echilibrată din punct de vedere al necesarului zilnic de hrană, are prețuri pentru toate buzunarele. 

În opinia mea, în momentul în care proprietarii optează pentru o asemenea hrană este important să citească eticheta. Da, ați citit bine…. citiți eticheta! Nu e tot una să scrie ,,cu gust de pui,, sau ,,cu aromă de pui,, cu ,,carne de pui,, sau ,,cu pui,,. 

Pentru spacificațiile ,,cu gust de pui,, (poate fi de iepure, vită, curcan etc.) conținutul în carne este maxim de 4%, interesant nu? 

Pentru specificația ,,cu pui,, cantitatea de carne, în procente se schimbă și poate fi între 4-13% 

Specificația ,,pui,, are ca procentaj carnea de pui peste 26%. 

Bobițele sunt cele mai apreciate atât de proprietari (care le plătesc) cât și de companionii lor. Nu necesită decât să fie administrate corect și când scriu asta ma refer și la cantitate cât și la numărul de administrări (mese) pe zi, în funcție de: vârstă, talie și nu în cele din urmă de rasă. 

Ca un sfat, …când cumpărați bobițe, la vrac, știți dumneavoastră… ,,dați-mi și mie de 5 lei din alea din sacul albastru ca alea-i plac micuțului meu,, ar trebui să știți greutatea (și vârsta) ,,micuțului,, și să informați vânzătorul despre ele. De ce? … pentru că, fiecare producător de bobițe pe sacul lui are un tabel prin care vă ghidează despre cantitatea ce trebuie consumata de ,,micuțul,, dumneavoastră pe 24 h. Într-un magazin profesionist, vânzătorul ar fi trebuit să vă întrebe despre lucrurile acestea și să vă recomande ulterior cantitatea, dar să nu complicăm lucrurile și atunci să fiți dumneavoastră pregătiți cu aceste informații. 

Conservele și plicurile, sunt de delicioase, apetisante dar au și multe inconveniente. Dar până să discutam despre ele aș face o trecere în revistă a ingredientelor : 

– vitamine și minerale provenite din premixuri 

-conservanți cu rol antioxidant (pot fi naturali, vit E, acid ascorbic etc.) 

– substanțe antimicrobiene (acid fosforic, acid citric, acid sorbic) 

– melasa, zaharoză, sirop de porumb cu rol de a umecta 

-coloranți naturali sau sintetici 

– substanțe care să intensifice culoarea produsului (nitriti, bisulfiți) 

-arome naturale sau sintetice 

În concluzie, au și animaluțele noastre parte de fast food-uri. Bine înțeles ca noi suntem cei care decidem dacă da sau nu, când și de ce, ca și pentru copii noștri! Deci, aceste ,,delicatesuri,, fac parte și ele din alimentația animăluțelor dar ar trebui să fie din ciclul știți dumneavoastră, ziua aia când te duci la mall și vezi un film și mănânci fast food și lenevești prin șpați închise, zi care ar trebui să fie o data pe luna dacă nu pe trimestru. Și nu uitați! Citiți etichetele produselor! 

Mâncarea home made, gătită sau cum doriți să-i spuneți: aici …treba-i simplă, mâncarea tradițională poate să fie foarte neconforma datorită faptului că este dezechilibrată în substanțe nutritive și să ducă la aspecte negative în evoluția fiziologică a animăluțelor . 

Desigur sunt medici veterinari nutritioniști care ar putea să vă îndrume corect. Știu că sună ciudat … da și la animale discutăm de nutriție și sunt medici specializați în nutriție . 

În cele de mai jos o să va scriu niște rații alimentare date de o colega de breasla, medic veterinar Simion Violeta Elena, care se ocupa de alimentație. 

Pentru câine de 10 kg greutate vie: 

-Glucide după preparare (orez, mălai, cereale integrale, cartof) 135g, (60%) 

– Carne gătită (vita, pui, organe, pește) 70g (30%) 

– Grăsime (de pui, vită, ulei de pește , ulei vegetal) 5.5g (2%) 

– Fibre (cereale, legume fierte/crude) 16,5g(7%) 

– Substanțe minerale: făina de oase, carbonat de calciu, clorură de potasiu 2g (1%) 

La pisică pentru 4.5kg greutate vie: 

– Glucide 40g (34%) 

– Carne 60g (50%) 

– Grasime 10g (8%) 

– Suplimente minerale: faina de oase 1,2g, sare (NaCl) 1g și foarte important taurină 0,5g (se cumpără separat din farmacii veterinare și pet shop-uri). 

Aceste valori, atât pentru câine cât și pentru pisică, sunt calculate ca și valori medii, ele ar trebui calculate conform cu particularitățile fiecarui animal în funcție de starea fiziologică, talie și vârstă. 

În speranța ca mai mult am ajutat și nu am încurcat lucrurile va stau la dispoziție pentru întrebări și neclarități. 

 

Cu drag, 

Sebastian Dan 

Medic veterinar   

Contactează-ne

Trimite-ne un mesaj

Vizitează-ne

Str. Iazului Nr. 27, Cluj-Napoca

Sună

+40 736 611 999